01 listopada 2015

Jedini recept za cheesecake koji ćete ikada trebati


____________________________________________________________________________



Uz malo dorade moj omiljeni cheesecake 
s kojim me upoznala Domaćica
pretvorio se u 
još omiljeniju verziju sa borovnicama.
Ovo je kolač koji svakoga obara s nogu, 
najjednostavnija je priprema koju možete zamisliti
i jednom isproban, uvijek se na njega vraćate.
Ovo je zapravo jedini kolač 
kojega sam više puta napravila :)

Sastojci:

250 g Digestive keksa
140 g Zvijezda margarina za kreme
12 žlica šećera
Tegla kompota od borovnica (Kaufland)
3 žlice gustina
500 g ABC ili Philadelphia sirnog namaza
2 jaja
2 vanilin šećera
3 žlice limunovog soka (Alnatura)
1,5 žličice arome vanilije
2 kisela vrhnja 20% m.m.

Postupak:

1. Pećnicu predgrijte na 250 C na ventilaciji.

2. Istresite borovnice, pola njezinog soka 
i 2 žlice šećera u lonac i 
stavite da se lagano grije na štednjaku. 
U drugu polovicu soka stavite gustin i dobro umiješajte,
dok ne nestanu grudice.
Čim borovnice provriju, uspite otopljeni gustin 
i miješajte, dok ne provrije drugi put.
Sklonite sa štednjaka.

3. Usitnite keks. Na pari otopite margarin. U zdjeli izmiješajte 
margarin, keks i 3 žlice šećera.

4. U kalup 24 cm na dno stavite papir, 
ravnomjerno pospite preko njega 1 žlicu šećera
i zatim utisnite smjesu keksa. 
Pecite 4 minute na 250 stupnjeva.

5. Na pečeni keks stavite borovnice i ostavite na stranu. 
Pećnicu smanjite na 170 C.

6. Dok se borovnice hlade u zdjeli mikserom kremasto umutite
sir, jaja, sok od limuna, 1 vanilin šećer, 
3 žlice šećera i 1 žličicu arome vanilije. 
Rasporedite tu smjesu lagano ravnomjerno preko borovnica.
Pecite 20 minuta.

7. Umutite žlicom vrhnje, 1 vanilin šećer, 
3 žlice šećera i pola žličice 
arome vanilije. Preko sira izlijte vrhnje i vratite u ugašenu pećnicu 
na 5 minuta.

Tortu najprije ostavite na hladnom, dok se dobro ne ohladi,
a zatim ju ostavite u hladnjaku na barem 4 sata prije 
posluživanja.


Najčešće pogreške:

- Prerijetke borovnice pa se slojevi izmiješaju (više gustina)
- Pretvrdo dno koje se ne reže lijepo (nemojte kekse peći duže od 4 minute)
- Kolač se lijepi za papir (nemojte zaboraviti posuti šećer preko papira ispod keksa)
- Nije baš onako savršeno fin kolač (štedjeli ste na sastojcima...nemojte :) )



_________________________________________________________________________________