07 travnja 2015

Naranča & ganache


____________________________________________________________________________



Neki dan smo dečko i ja probali savršen kolač u jednom
velikogoričkom kafiću. 
Ovaj Uskrs sam pokušala po sjećanju 
složiti svoju varijantu i mislim da je vrlo slična... 
okus je u svakom slučaju savršenstvo, 
a kako je zasitna i reže se na manje komade, 
možete počastiti cijelo društvo ili sebe danima :)


Biskvit:

3 jaja
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žlice brašna
3 žlice ulja
1 žličica praška za pecivo
3 žlice kakaa

Jaja i šećer pjenasto umutite. Dodajte ulje.
Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijite te umiješajte u smjesu.
Biskvit se peče na 180 stupnjeva oko 12-15 minuta.


Ganache:

400 ml biljnog slatkog vrhnja za šlag
350 g čokolade za kuhanje
4-5 naranči

Jednu naranču iscijedite, 
a ostale ogulite, filetirajte i narežite na komadiće/kockice.

Vrhnje zagrijte na štednjaku, dok lagano ne provrije 
te ga sklonite s vatre i ubacite čokoladu lagano miješajući,
dok se potpuno ne otopi i nastane glatka krema.

Biskvit namočite sokom jedne naranče i po njemu poredajte polovicu 
komadića naranče. 
Ostale komadiće umiješajte lagano u ganche i izlijte ga 
po biskvitu. Potrebno mu je nekoliko sati (najbolje preko noći) 
da se lijepo stisne u kalupu.

Ukras:

Oko 150 ml biljnog slatkog vrhnja za šlag istucite čvrsto
i nanesite na ganache prije serviranja. 
Tortu ukrasite ribanom čokoladom i koricom pola naranče.






_________________________________________________________________________________