31 srpnja 2014

Čudo od kruške #glutenfree#


____________________________________________________________________________


Kažu da je rustikalno - novo moderno. 

U tom duhu predstavljam ovo čudo od kruške, 
izvorno talijanski recept, malo prilagođen mom osobnom "šmeku" :)

Okus je divan, osvježavajuć,
kruške u kremi sočne, a biskvit bez brašna 
i sve to stane u mali budžet.
Toplo ga preporučam jer je fantastičan.

Biskvit (25 cm promjera):

5 bjelanjaka
1 žličica soli
180 g lješnjaka (neoguljenih)
110 g šećera u prahu
120 g šećera

Na dva papira za pečenje nacrtajte flomasterom 
po krug promjera 25 cm.
Okrenite papire na drugu stranu, 
tako da flomasterom nacrtani krugovi 
gledaju prema dolje te ih položite na dvije tepsije. 

Izmeljite lješnjake i u zdjelici ih izmiješajte sa 
šećerom u prahu do sitne, ujednačene i brašnaste teksture.
Poslužiti vam mogu mlin, sito, blender...

Bjelanjcima dodajte žličicu soli i tucite ih 2-3 minute na srednjoj brzini,
zatim u tri navrata dodajte kristalni šećer 
miješajući nakon svakog dodavanja još 1-2 minute na maksimalnoj brzini. 
Bjelanjci moraju biti čvrsto tučeni, šećer potpuno rastopljen,
a tekstura sjajna. 
U tako dobiveni šlag od bjelanjaka
sada možete lagano miješajući pjenjačom ili žlicom
dodati brašno od lješnjaka i šećera u prahu. 
Kompletna smjesa treba biti ujednačena u 
svega 4-5 pokreta žlicom, kako bi se 
zadržala prozračnost.

Pećnicu predgrijte na 180°C.
Masu izlijte podjednako na pripremljeni papir 
i držite se ocrtanog kruga. 
Pokušajte postići razvomjernu debljinu
i pazite da vam rubovi ne budu tanji 
u odnosu na ostalu površinu.
Biskvit se peče 25 minuta na sljedeći način:
stavite jednu tepsiju na gornju, a drugu na donju trećinu pećnice.
Na pola vremena tepsije zarotirajte za 180 stupnjeva te im zamijenite mjesta.
Budite oprezni kod pečenja jer će nekima 
možda biti potrebna i koja minuta kraće (ovisno o pećnici), 
stoga oprezno i ukoliko vidite da biskvit gori, izvadite ga.

Kruške u kremi:

1/2 kg oguljenih i na kockice narezanih krušaka
sok jednog limuna
60 g šećera

Sve sastojke stavite na štednjak da kuhaju, 
lagano miješajte, dok se šećer ne otopi 
te nakon ukupno cca. 8 minuta kruške maknite sa plamena, 
procijedite i stavite da se ohlade na način
da kruške istresete na sito, a ispod njega zdjelicu, 
tako da se višak soka može dobro iscijediti, 
barem 2 sata, a ukoliko ste u mogućnosti, poželjno i preko noći.

Krema:

1/2 kg svježeg posnog sira
150 g šećera
2 žličice ekstrakta od vanilije
280 ml vrhnja za šlag
2 listića želatine

Listiće želatine stavite u zdjelicu s vodom na 5 minuta.
Svježi sir, šećer i vaniliju dobro umutite.
Iz vrhnja za šlag izdvojite dvije žlice te ih
stavite na štednjak da lagano prokuhaju. 
Ostalo vrhnje istucite u čvrst slag.
Kremu od sira i tučeno vrhnje ujedinite u jednu kremu.
Nabubrenu želatinu izvadite iz vode i dobro iscijedite.
Stavite ju u prokuhano vrhnje i miješajte dok se ne otopi.
Za to je potrebno nekoliko sekundi, pazite da vrhnje ne zagori 
i sklonite ga sa plamena. 
U toplo vrhnje dodajte 4 žlice pripremljene kreme i sve dobro ujednačite.
Tako dobivenu smjesu sada možete umiješati mikserom u 
ostatak kreme, tako da se želatina dobro sjedini 
sa kompletnom masom.
Na koncu ohlađene i iscijeđene komadiće kruške 
žlicom umiješajte u kremu.


Kolač složite uz pomoć obruča.
Prije serviranja posuti šećerom u prahu :) 

I na koncu nekoliko savjeta.
Pazite samo na to da biskvit ne zagori. 
Lješnjaci su skloni promijeniti boju bisvita u sekundi i puste gorčinu,
što se ne može spasiti. Zato oprezno.
Ukoliko su vam samo rubovi malo tamniji, možete ih 
lagano nožem odstraniti.

Umjesto krušaka u kolač mogu ići jabuke ili 
ananas, ali kruške su posebne :)

Toliko ovaj put...i obećajem, nećete se razočarati :)




I još spakirano za kolegice - moje najvjernije kušačice :)


_________________________________________________________________________________