20 travnja 2014

Torta sa mousse kremom od limuna

____________________________________________________________________________


Ovo je čudo!

Sastojci za tijesto:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
50 g prosijanog kakaa
150 g šećera u prahu

Dobro istucite žumanjke sa šećerom, 
dok masa ne postane vrlo gusta i čvrsta. 
Zatim u masu dodajte kakao i nastavite miješati.
Ponekad će vam se činiti pregusta i tvrda,
no to znači da ste na pravom putu.
Bjelanjke tucite zasebno u čvrsti snijeg,
zatim ga postepeno dodajte i lagano žlicom umiješajte
u smjesu žumanjaka.
Tijesto se peče na predgrijanoj pećnici
na 180 C oko 35 minuta.


Sastojci za mousse od limuna:
1/2 šalice soka od cijeđenih limuna 
3/4 šalice šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 žumanjka
100 g maslaca (sobna temperatura, izrezano na kockice)
250 g vrhnja za šlag 
+ za dekoraciju limunova korica, tučeno vrhnje 
i bademi u čokoladi

Izrada mousse-a je pomalo osjetljiva, ali samo polako 
i ne bi trebalo ništa poći po zlu.
Otopite pola količine šećera u limunovom soku na laganoj vatri
i kad se dobro otopi, stavite sok na stranu. 
Ostatak šećera te vanilin šećer miješajte sa žumanjcima, 
dok se šećer potpuno ne otopi i masa postane svijetlo žuta 
i sjajna.
Zatim postepeno u smjesu žumanjaka 
dodajte neprestano miješajući topli sok od limuna.
Kada se sok i žumanjci sjedine vratite smjesu na 
štednjak i lagano kuhajte na najnižoj temperaturi, 
dok se ne ne zgusne u puding.
Treba biti strpljiv i oprezan sa 
temperaturom i stalno miješati.
U suprotnom na dnu posude masa zagori.
Kad puding provrije, prelijte ga u plastičnu posudu 
i mikserom miješajte dok se potpuno ne ohladi.
U puding dodajte kockicu po kockicu
toplog maslaca i dobro izmiješajte sve u sjajnu i glatku kremu.
Vrhnje tucite odvojeno i na koncu 
ga dodajte u puding. 

Tortu ukrasite šlagom i po želji čokoladom i limunovom koricom.
Torta je wow, jednostavno wow! 


Savjeti:
Kod tijesta samo pripazite da se
bjelanjak lagano umiješa u ostatak
kako bi smjesa ostala prozračna. 
U tijestu nema ni brašna, niti praška za pecivo pa 
njegova visina ovisi samo o tome kako 
čvrsto se istukli bjelanjke i kako lagano ćete ih umiješati 
u žumanjke, šećer i kakao.

Prilikom pripremanja mousse-a, samo oprezno s vatrom, 
strpljivo kuhajte puding od jaja i ne možete pogriješiti :)

I zadnje...tko ne voli limun, s narančama je torta 
možda čak i bolja :)

Moja šalica je 200 ml, a torta je imala promjer 24 cm.

Uživajte u kuhanju i papanju! 



___________________________________________________________________________