27 srpnja 2014

Tart od meda i višanja


____________________________________________________________________________


Moja draga kolegica sa posla je 
u vrijeme sezone nabrala i zaledila 
višnje iz svog voćnjaka.
Jedan paketić je zapao meni pa sam samo čekala
priliku što s njima napraviti, 
a kako sam se nedavno u jednom 
zagrebačkom restaču jako razočarala u tart,
rodila se ideja.

Koliko teško to može biti? 
Pa nije teško zbilja, a 
rezultat je oku ugodan kolačić divnog okusa, 
lagan i sladak istovremeno :)

Biskvit:

200 g margarina (sobna temperatura, izrezan na kockice)
1/2 žlice alkoholnog octa
50 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
1/3 šalice hladne vode
330 g brašna
1 žličica soli

U zdjelici pomiješajte šećer, vanilin šećer, vodu i ocat.
Dobro promiješajte i stavite u hladnjak na 10 minuta.
Potom izvadite iz hladnjak i nastavite žlicom miješati,
dok se šećer potpuno ne otopi u vodi.

U drugu zdjelu stavite margarin, brašno i sol.
Rukom dobro izmiješajte sastojke, dok 
se margarin u potpunosti ne usitni u brašnaste 
mrvice.  
U tijestu u sredini napravite malu rupu 
u koju oprezno možete uliti tekućinu sa octom 
i vilicom lagano izmiješajte 
smjesu, dok se tekućina ravnomjerno 
ne rasporedi po tijestu.
Sada možete izvaditi tijesto na stol i 
nastaviti ga mijesiti po ravnoj površini,
samo nekoliko puta kako bi se dobila ujednačena masa, 
oblikovala kugla i istu umotajte u prozirnu foliju 
i stavite u hladnjak barem na dva sata.
Tijesto se treba ohladiti, kako biste 
ga mogli lakše oblikovati i 
staviti u kalup jer je svježe pripremljeno tijesto 
premekano i gnjecavo.

Nakon što je se kuglica tijesta dobro ohladila, 
izvadite ju iz hladnjaka i uz malo brašna 
dobro izvaljajte do površine koja može prekriti 
dno kalupa i njegove rubove.
Kalup premažite margarinom i pobrašnite 
te zatim lagano stavite tijesto u kalup, 
tako da rukom utisnete rubove, kako 
bi biskvit imao kasnije lijep valovit rub, 
a tijesto neka pola cm ide i preko ruba jer
nakon pečenja, ukoliko vam hrhovi budu 
tvrđi, samo ih odrežete, zato preporučam tijesto 
iznad vrha kalupa.
Nakon što ste kalup obložili tijestom, 
vilicom lagano izbodite cijelo dno tijesta i zatim 
ga stavite u zamrzivač na 20 minuta. 

Tijesto se iz zamrzivača vadi i direktno stavlja na 
pečenje. Predgrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Tijesto se peče 20 minuta sa papirom koje
mu prekriva dno i posuto je grahom ili 
nekim drugim utegom
te zatim 5-7 minuta bez utega i papira.
Kod prvih 20 minuta 
kalup nakon pola vremena samo u pećnici 
zarotirajte kako bi se obje polovice ravnomjerno ispekle.

Prije punjenja tijesta nadjevom, potrebno ga je 
dobro ohladiti.

Nadjev:

1 1/2 šalica odkoštenih višanja
250 ml vode
žlica šećera
1 vrećica preljeva za torte (crveni)

Višnje i vodu stavite da lagano kuhaju. 
Preljev se pomiješa sa žlicom šećera i uz malo vode 
(odvadite iz vode u kojoj se kuhaju višnje)
dobro umiješa. Na koncu preljev dodajte u voće 
i sve dobro miješate, dok ne ukuha 
i čim se prvi mjehurić pojavi voće istresite ravnomjerno po 
biskvitu i ostavite da se dobro ohladi 
prije stavljanja kreme.


Krema:

400 g mascarponea
jedna čaša kiselog vrhnja
1/4 šalice šećera
1 žličica meda
1 žličica limunove kore
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Dobro mikserom izmiješajte mascarpone.
Dodajte kiselo vrhnje, šećer i med i nastavite mutiti.
Na kraju dodajte limunovu koricu i ekstrakt vanilije
i sve dobru ujedinite u kremu. 
Pazite da se šećer sobro umuti.
Kremu stavite u tart na dobro ohlađeni nadjev i poravnajte uz rub biskvita.

Uf, dobar tek :)




___________________________________________________________________________