06 travnja 2015

Lagana torta od jagoda


____________________________________________________________________________



Među starim bakinim receptima
pronašla sam i ovaj osvježavajući klasik
koji se odlično uklopio u uskršnji menu.


Biskvit:

150 g brašna
1 žličica praška za pecivo
3 jaja
150 g šećera
1 vanilin šećer

Promiješajte  i prosijite brašno i prašak za pecivo.
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke mikserom umutite lagano dodavajući šećer.
Žumanjke umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
Na kraju dodajte i brašno i prašak te ujednačite smjesu.

Kalup za bisvit namažite maslacem i pobrašnite.
Biskvit se peče na 180 stupnjeva oko 25-30 minuta.


Krema:

6 listova želatine
2 žumanjka
160 g šećera
250 ml mlijeka
sok i korica pola limuna
500 g svježeg sira
200 ml biljnog slatkog vrhnja za šlag

Želatinu namočite u vodu na 10 minuta.
Žumanjke umutite pjenasto sa polovicom šećera.
Mlijeko zakuhajte s drugom polovicom šećera i 
ribanom koricom pola limuna.
Želatinu istisnite i rastopite u vrelom mlijeku,
zatim umiješajte u smjesu od jaja i ostavite da se ohladi.

Sir i sok limuna istucite kremasto te ga dodajte 
ohlađenoj kremi od jaja.
Istucite vrhnje u šlag i dodajte ga u kremu.


Ukras:

400-500 g jagoda
2 vrećice prozirnog preljeva za torte


Tortu prekrijte jagodama 
i zalijte preljevom primljenim prema uputama.



_________________________________________________________________________________