26 listopada 2014

Kuglof


____________________________________________________________________________


Moj dragi od svih slatkiša koji se mogu kupiti
najviše voli jednostavni mramorni kolač 
pa se uvijek jedno pakiranje nađe u mom frižideru samo za njega.

Ovaj put sam imala malo više vremena pa sam odlučila 
da ga dočeka domaća verzija.
Uz malo truda i u svega petnaestak minuta 
možete pripremiti divan kuglof prema klasičnom receptu.


Sastojci:

250 g margarina (sobna temperatura)
350 g šećera
1 vrećica vanilinog šećra
6 jaja
275 g brašna
125 g gustina
1 žlica šraška za pecivo
korica 1 limuna
30 g kakaa
4 žlice ruma
60 g mljevenih badema


Postupak:

1. Predgrijte pećnicu na 170 stupnjeva, 
a kalup za kuglov zamastite margarinom i pospite brašnom.

2. Margarin, šećer i vanilin šećer tucite mikserom dodajući jedno po jedno jaje.
Najprije margarin i šećer 4 minute, 
a zatim nakon svakog jajeta miksati još oko jedne minute. 
Tekstura mora biti prozračna i pjenasta.

3. U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo i gustin i sve dobro izmiješajte.

4. U smjesu jaja sada lagano dodajte brašno i sve dobro 
izmiješajte. Polovicu tijesta stavite u kalup.

5. U drugu polovicu tijesta umiješajte 
limun, rum, kakao i mljevene bademe te i ovaj tamni dio
tijesta sada stavite u kalup preko svijetlog.

6. Na koncu tijesta vilicom lagano izmiješajte unutar kalupa
za mramorni uzorak.

7. Pecite sat vremena (nakon pola sata smanjite temperaturu
na 140) i prije vađenja kuglofa provjerite
čačkalicom je li se dobro ispekao. 


Prije vađenja kuglofa iz kalupa ostavite ga da se ohladi 
desetak minuta i lagano najprije provjerite je li se odvojio 
od rubova kako biste ga lijepo u komadu izvadili.


Glazura:

Ukoliko kuglof želite ukrasiti glazurom
na pari otopite 100 g mliječne i 50 tamne čokolade 
uz malu kockicu margarina i 3 žlice mlijeka.
Prelijte kuglof čokoladom i postpite sjeckanim bademima.





_________________________________________________________________________________