09 listopada 2014

Čokoladna bomba sa 5 sastojka


____________________________________________________________________________



Ovaj će prejednostavni recept za čokoladni kolač 
prepoznati mnoge kućanice.
Obično se pripremi u tepsiji i kasnije reže na kocke. 
Toliko je dobar, 
da zaslužuje i mjesto na mom blogu 
u malo dorađenom izdanju 
u obliku torte  :)


Biskvit:

300 g čokolade za kuhanje
3 jajeta
100 g šećera
300 ml slatkog vrhnja za šlag (biljno)


1. Jaja i šećer tucite mikserom, dok im se volumen ne utrostruči 
i smjesa postane pjenasta i prozračna (oko 7-8 minuta).

2. Vrhnje zagrijte na štednjaku i prije vrenja dodajte 
čokoladu lagano miješajući, dok smjesa
ne postane glatka, sjajna i ujednačena.

3. Smjesu vrhnja i čokolade skinite sa štednjaka, 
dodajte joj smjesu jaja te sve dobro ujednačite i stavite na pečenje.

4. Biskvit se peče 20 minuta na 160 stupnjeva
u kalupu za torte kojeg obložite papirom.

5. Biskit se prije izlijevanja glazure mora ohladiti.



Glazura:

400 ml slatkog vrhnja za šlag (biljno)
 300 g čokolade*


Glazura se priprema na isti način kako je opisano 
pod točkom 1 za biskvit. 
Dakle, zagrijete vrhnje i prije samog vrenja dodajte čokoladu, 
miješajte dok se ne otopi 
te glazuru izlijte na biskvit.

Ja sam biskvit prethodno izvadila iz kalupa za pečenje,
stavila ga na tanjur za serviranje 
te ga učvrstila metalnim obručem u koji sam potom 
izlila glazuru.


*Ja sam stavila 150 g tamne i 150 g mliječne čokolade.


Voće i ukras:

2 šalice šumskog voća - izdvojite šaku za ukras (ja volim ribizle)
2 žlice gustina
2 žlice šećera
Malo vode
100 ml slatkog vrhnja za šlag (biljno)

Voće + šećer zagrijte na štednjaku i po potrebi ulijte malo vode.
U 100 ml vode stavite dvije žlice gustina i dobro izmiješajte.
Čim voće provrije, dodajte gustin, sve dobro izmiješajte i 
sklonite sa vatre.

Ovako pripremljeno voće izlijte na ohlađen kolač. 

Šlagom i ribizlama ukrasite tortu.


Topi se u ustima i nestaje u sekundi, 
a kako je bogata čokoladom, jako je zasitna
pa možete servirati manje komade 
(čitaj: nahraniti puno prijatelja:) )

Dobar tek!


_________________________________________________________________________________