15 travnja 2014

5 sastojaka za vrhunski frozen yogurt

____________________________________________________________________________


Navukla sam se (priznajem ovako javno) na frozen yogurt 
i tamanim ga gotovo svaki dan, onako bez grižnje savjesti
jer nema skoro ni jednu kaloriju (skoro) :)

Jasno da bez aparata za sladoled kod kuće 
teško možemo dobiti 
jednaku konzistenciju kao u slastičarni, 
pogotovo kada se radi o frozen yogurtu
 zbog malog udjela masnoće,
ali ova uradi sam varijanta je jako fina, 
za pola minute spremna za škrinju 
i dolazi u sto kombinacija kakve volite.

Moj prijedlog je ispod:
600 g grčkog jogurta
šaka kokosa
tri velike žlice meda
smrznuto šumsko voće po želji
4 velike žlice usitnjenih badema

Postupak:
Sve sastojke osim voća dobro izmiješajte, 
pripazite da se med dobro umiješa 
i nakon toga voće lagano dodajte te sve premjestite u kalup i  
folijom prekriveno stavite u škrinju na 2,5-3 sata.

Nekoliko savjeta:
Grčki jogurt je najbolja vrsta za zamrzavanje jer je kremast. 
Alternativno kupite čvrsti jogurt (jer je jeftiniji)
i uzmite sito koje iznutra obložite filter vrećicama za kavu, 
zatim ispod njega stavite posudu, a u sito jogurt.
Sve skupa neka u hladnjaku odstoji 10 sati (ne više) 
i višak tekućine (sirutke) će se kroz filter vrećice iscijediti u posudu, 
a gore vam ostaje kremasti jogurt. 
Za takvu pripremu računajte 
na 1 kg jogurta jer dobar dio mase izađe u obliku sirutke.
Naj taj način kod zamrzavanja jogurta nećete imati toliko leda
i tekstura će biti puno bolja.

Jogurt kod zamrzavanja nemojte u škrinji ostaviti preko noći,
već zaledite onoliko koliko možete pojesti u jednom navratu. 
Idelan je nakon cca 2,5 sata provedena u škrinji, 
a ukoliko ostane preko noći, idući dan nije tako fin.

Umjesto kokosa i badema postoji bezbroj dodataka,
a ovise samo o tome što volite. 

Med je svakako super jer je lagana alternativa šećeru.

Voće stavite zaleđeno (jednostavno je bolje tako :)).




___________________________________________________________________________