♥
____________________________________________________________________________
Ovo je čudo!
Sastojci za tijesto:
5 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
50 g prosijanog kakaa
150 g šećera u prahu
Dobro istucite žumanjke sa šećerom,
dok masa ne postane vrlo gusta i čvrsta.
Zatim u masu dodajte kakao i nastavite miješati.
Ponekad će vam se činiti pregusta i tvrda,
no to znači da ste na pravom putu.
Ponekad će vam se činiti pregusta i tvrda,
no to znači da ste na pravom putu.
Bjelanjke tucite zasebno u čvrsti snijeg,
zatim ga postepeno dodajte i lagano žlicom umiješajte
u smjesu žumanjaka.
zatim ga postepeno dodajte i lagano žlicom umiješajte
u smjesu žumanjaka.
Tijesto se peče na predgrijanoj pećnici
na 180 C oko 35 minuta.
Sastojci za mousse od limuna:
1/2 šalice soka od cijeđenih limuna
3/4 šalice šećera
1 vrećica vanilin šećera
1 vrećica vanilin šećera
4 žumanjka
100 g maslaca (sobna temperatura, izrezano na kockice)
250 g vrhnja za šlag
+ za dekoraciju limunova korica, tučeno vrhnje
i bademi u čokoladi
Izrada mousse-a je pomalo osjetljiva, ali samo polako
i ne bi trebalo ništa poći po zlu.
Otopite pola količine šećera u limunovom soku na laganoj vatri
i kad se dobro otopi, stavite sok na stranu.
Ostatak šećera te vanilin šećer miješajte sa žumanjcima,
dok se šećer potpuno ne otopi i masa postane svijetlo žuta
i sjajna.
Zatim postepeno u smjesu žumanjaka
dodajte neprestano miješajući topli sok od limuna.
Kada se sok i žumanjci sjedine vratite smjesu na
štednjak i lagano kuhajte na najnižoj temperaturi,
dok se ne ne zgusne u puding.
Treba biti strpljiv i oprezan sa
Treba biti strpljiv i oprezan sa
temperaturom i stalno miješati.
U suprotnom na dnu posude masa zagori.
U suprotnom na dnu posude masa zagori.
Kad puding provrije, prelijte ga u plastičnu posudu
i mikserom miješajte dok se potpuno ne ohladi.
U puding dodajte kockicu po kockicu
toplog maslaca i dobro izmiješajte sve u sjajnu i glatku kremu.
U puding dodajte kockicu po kockicu
toplog maslaca i dobro izmiješajte sve u sjajnu i glatku kremu.
Vrhnje tucite odvojeno i na koncu
ga dodajte u puding.
Tortu ukrasite šlagom i po želji čokoladom i limunovom koricom.
Torta je wow, jednostavno wow!
Savjeti:
Kod tijesta samo pripazite da se
bjelanjak lagano umiješa u ostatak
kako bi smjesa ostala prozračna.
kako bi smjesa ostala prozračna.
U tijestu nema ni brašna, niti praška za pecivo pa
njegova visina ovisi samo o tome kako
čvrsto se istukli bjelanjke i kako lagano ćete ih umiješati
u žumanjke, šećer i kakao.
Prilikom pripremanja mousse-a, samo oprezno s vatrom,
strpljivo kuhajte puding od jaja i ne možete pogriješiti :)
I zadnje...tko ne voli limun, s narančama je torta
možda čak i bolja :)
Moja šalica je 200 ml, a torta je imala promjer 24 cm.
Moja šalica je 200 ml, a torta je imala promjer 24 cm.
Uživajte u kuhanju i papanju!
___________________________________________________________________________
♥