♥
____________________________________________________________________________
Navukla sam se (priznajem ovako javno) na frozen yogurt
i tamanim ga gotovo svaki dan, onako bez grižnje savjesti
jer nema skoro ni jednu kaloriju (skoro) :)
Jasno da bez aparata za sladoled kod kuće
teško možemo dobiti
jednaku konzistenciju kao u slastičarni,
pogotovo kada se radi o frozen yogurtu
zbog malog udjela masnoće,
ali ova uradi sam varijanta je jako fina,
za pola minute spremna za škrinju
i dolazi u sto kombinacija kakve volite.
Moj prijedlog je ispod:
600 g grčkog jogurta
šaka kokosa
tri velike žlice meda
smrznuto šumsko voće po želji
4 velike žlice usitnjenih badema
Postupak:
Sve sastojke osim voća dobro izmiješajte,
pripazite da se med dobro umiješa
i nakon toga voće lagano dodajte te sve premjestite u kalup i
folijom prekriveno stavite u škrinju na 2,5-3 sata.
Nekoliko savjeta:
Grčki jogurt je najbolja vrsta za zamrzavanje jer je kremast.
Alternativno kupite čvrsti jogurt (jer je jeftiniji)
i uzmite sito koje iznutra obložite filter vrećicama za kavu,
zatim ispod njega stavite posudu, a u sito jogurt.
Sve skupa neka u hladnjaku odstoji 10 sati (ne više)
i višak tekućine (sirutke) će se kroz filter vrećice iscijediti u posudu,
a gore vam ostaje kremasti jogurt.
Za takvu pripremu računajte
na 1 kg jogurta jer dobar dio mase izađe u obliku sirutke.
Naj taj način kod zamrzavanja jogurta nećete imati toliko leda
i tekstura će biti puno bolja.
Jogurt kod zamrzavanja nemojte u škrinji ostaviti preko noći,
već zaledite onoliko koliko možete pojesti u jednom navratu.
Idelan je nakon cca 2,5 sata provedena u škrinji,
a ukoliko ostane preko noći, idući dan nije tako fin.
Umjesto kokosa i badema postoji bezbroj dodataka,
a ovise samo o tome što volite.
Med je svakako super jer je lagana alternativa šećeru.
Voće stavite zaleđeno (jednostavno je bolje tako :)).
___________________________________________________________________________
♥